Jongeren

"Ik ben gewoon naar voetbal gegaan, dat vond ik fijn"

 

Jongeren en rouw

Je staat midden in het leven en dan verandert er van alles thuis omdat er iemand is overleden. 

Ineens is niets meer hetzelfde. Je bent verdrietig of boos maar je wil ook gewoon iets met je vrienden doen. Dat is heel normaal.

Misschien denk je dat je de enige bent die dit meemaakt en zich rot voelt maar dat is niet zo. Er zijn veel meer jongeren die dit meemaken.

Vaak kun je er wel over praten met je vader of moeder of met je vrienden of een leraar. Heb je niemand waarmee je kunt praten dan kun je je heel rot voelen.

Als je erg in de war blijft, alleen nog maar huilt, boos of bang bent en je rot blijft voelen of als je nergens meer zin in hebt dan is het fijn om naar iemand toe te gaan die je kan helpen om je weer wat prettiger te voelen.

 

Wat doen we?

We praten, we maken iets waar je herinneringen in kunt bewaren, tekenen, schrijven of doen een spel en praten dan samen over wat er gebeurd is en hoe dat voor jou is.

Natuurlijk hou ik alles geheim dus je kunt je vrij voelen om te vertellen over de leuke en niet-leuke dingen.

 

Praten met andere jongeren

Vind je het ook prettig om je ervaringen te delen met leeftijdgenoten? Natuurlijk wil je niet graag 'anders' zijn dan je vrienden of klasgenoten. Maar jij hebt wel iets meegemaakt wat vervelend is en het helpt je als je weet en hoort dat er meer leeftijdgenoten zijn die hetzelfde meegemaakt hebben. Als jij dat ook fijn vindt dan kun je meedoen met een groep waarin iedereen net als jij iets vervelends heeft meegemaakt.

 

Hoe gaat dit?

We komen 6 keer bij elkaar en er zitten ongeveer 4-6 jongeren in de groep.

We doen leuke dingen met elkaar en praten ook over de vervelende dingen die er gebeurd zijn. Maar we gaan niet alleen praten, we tekenen, schrijven of doen een spel en praten dan samen over wat er gebeurd is en hoe dat voor jou is. En je kunt horen van de andere deelnemers hoe zij hiermee omgaan.
Natuurlijk vertelt niemand iets over wat jij in de groep vertelt, dat spreken we met elkaar af aan het begin.

Maak hier een afspraak